Afecțiunile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză a decesului la nivel mondial, luând aproximativ 17,9 milioane de vieți în fiecare an.

Bolile cardiovasculare sunt un grup de afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge și includ boli coronariene, boli cerebrovasculare, boli reumatice cardiace și alte afecțiuni. Patru decese din cinci sunt cauzate de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, iar o treime din aceste decese apar prematur la persoane sub 70 de ani.

Statistici în lume
  • 31% din populația lumii își pierde viața din cauza afecțiunilor cardiovasculare.
  • > 75% din decesele provocate de afecțiunile cardiovasculare au loc în țările cu venituri mici și medii.
  • 85% din decesele cauzate de afecțiunile cardiovasculare sunt provocate de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Statistici în România
  • 60% din decesele din România sunt cauzate de o boală cardiovasculară, în fiecare an.
  • Locul 4 în Europa
Întrebări frecvente
Care sunt factorii de risc ai bolilor cardiovasculare?
Factorii care influențează apariția bolilor de inimă și accidentelor cerebrale vasculare sunt dieta nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul de tutun și consumul dăunător de alcool. Efectele factorilor de risc comportamentali pot apărea ca tensiune arterială crescută, glicemie și lipide crescute și excesul de greutate și obezitatea.
Există unele boli care pot provoca boli de inimă și alte afecțiuni ale inimii. Cu toate acestea, adoptarea unui stil de viață sănătos poate reduce riscul de dezvoltare acestui tip de afecțiuni. De exemplu, scăderea aportului de grăsimi și activitățile fizice constante pot ajuta la scăderea colesterolului. Este de recomandat să faceți mișcare între 30 și 60 de minute în fiecare zi.
Sportul și alimentația corectă sunt esențiale pentru scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale, însă nu sunt suficiente pentru a întrerupe tratamentul prescris de medic.
Nu. Tratamentul ajută doar la reducerea riscului de apariție a atacurilor de cord viitoare. Există și cazuri în care infarctul este ereditar sau genetic. Cel mai bine este să consultațiun medic specialist pentru a reduce la minimum riscul.