Afecțiunile sistemului respirator

Bolile respiratorii cronice sunt boli ale căilor respiratorii și ale altor structuri ale plămânului. Unele dintre cele mai frecvente sunt bolile pulmonare obstructive cronice, astmul, bolile plămânilor cauzate de condițiile muncă inadecvate și hipertensiunea pulmonară. Factorii care amplifică apariția bolilor respiratorii sunt fumul de tutun, poluarea aerului, substanțele chimice, praful și infecțiile respiratorii frecvente.

Statistici în lume
  • 235 milioane de oameni suferă de astm
  • >90% dintre decese din țările cu venituri mici și medii sunt cauzate de bolile pulmonare cronice
  • >3 milioane de oameni își pierd viața anual, din cauza afecțiunilor respiratorii
Statistici în România
  • 6% din români suferă de astm bronșic
Întrebări frecvente
Cine este cel mai predispus să aibă afecțiuni respiratorii?
Fumătorii și persoanele care locuiesc în orașele mari, cu un nivel ridicat de poluare a aerului sunt mai predispuși să dezvolte afecțiuni ale sistemului respirator.

Mai mult de 90% din decesele provocare de bolile respiratorii cronice apar în țările cu venituri mici și medii, unde metodele de prevenire nu sunt întotdeauna implementate sau accesibile.
Astmul și alergiile sunt asemănătoare, dar nu sunt la fel. O alergie este o reacție la o substanță care este de obicei inofensivă. Aceste substanțe pot fi inhalate, injectate, înghițite sau atinse. O persoană care este expusă la un alergen poate prezenta iritații și umflături în anumite zone ale corpului, cum ar fi nasul, ochii, plămânii sau pielea.

Un exemplu de reacție alergică a pielii se numește eczemă, o erupție cu mâncărime care se găsește frecvent la încheieturile brațelor, picioarelor și a gâtului.

În plămâni, o reacție alergică se manifestă ca astm. Deși alergenii sunt declanșatori pbișnuiți ai astmului, mulți prezintă simptome de astm cu declanșatori non-alergici, precum fumul sau aerul rece.